Gezondheidstechnologie in de EU: Commissie pleit voor nauwere samenwerking tussen de lidstaten
De Commissie lanceert een voorstel van verordening om de samenwerking tussen de lidstaten rond het inzetten van gezondheidstechnologie te stimuleren. Ze wil bereiken dat effectieve, innovatieve medische hulpmiddelen sneller de patiënten bereiken, nationale autoriteiten kunnen hun gezondheidszorgbeleid op een stevigere empirische basis schragen en fabrikanten moeten zich niet meer aanpassen aan verschillende nationale procedures. Elke lidstaat blijft zelf verantwoordelijk voor de evaluatie van niet-klinische (bv. economische, sociale, ethische) aspecten van gezondheidstechnologie en voor de besluitvorming over prijsstelling en vergoeding.
De voorgestelde 'verordening inzake evaluatie van gezondheidstechnologie' (EGT) heeft betrekking op nieuwe geneesmiddelen en hulpmiddelen en legt de basis voor permanente en duurzame samenwerking op EU-niveau voor gezamenlijke klinische evaluaties op deze gebieden. De lidstaten kunnen bij de evaluatie van gezondheidstechnologie gebruikmaken van dezelfde gezamenlijke instrumenten, methoden en procedures in de hele Unie en samenwerken op vier gebieden: 1) gezamenlijke klinische evaluaties, met speciale aandacht voor de meest innovatieve gezondheidstechnologieën waarvan wordt verwacht dat zij voor patiënten het grootste verschil zullen uitmaken; 2) gezamenlijk wetenschappelijk overleg, waarbij ontwikkelaars advies kunnen inwinnen bij de instanties die bevoegd zijn op het gebied van gezondheidstechnologie; 3) identificatie van opkomende gezondheidstechnologieën om in een vroeg stadium veelbelovende technologieën te identificeren, en 4) vrijwillige samenwerking op andere gebieden.
Het voorstel zal nu worden besproken in het Europees Parlement en de Raad. Zodra het is aangenomen en in werking treedt, zal het naar verwachting drie jaar later van toepassing worden. Na de datum van toepassing wordt een verdere overgangsperiode van drie jaar overwogen om een geleidelijke invoering in de lidstaten mogelijk te maken.
Kenniscentrum Sociaal Europa vzw levert grote inspanningen opdat de verstrekte info juist, volledig en actueel zou zijn. Deze pagina's zijn echter niet bedoeld als juridisch naslagwerk. Het objectief is om de leden-federaties te helpen bij het detecteren, begrijpen en 'vertalen' van relevant Europees beleid.
Indien u onjuistheden zou vaststellen, neem dan aub contact op met ons.
Disclaimer
U bent niet ingelogd
Info over deze pagina:
Contacteer ons of log in
Over ons:
Werking, kennismaking